EMB/VELLIR
Emb/vellir: la bellesa de la vellesa
En aquest projecte he volgut centrar-me en l’espai que ha sigut la seua llar, i obrir-vos les portes de sa casa a través de les fotografies. He immortalitzat rialles, amor, mirades, costums quotidians que es repeteixen cada dia des que jo era menuda i hi passava les hores. Però també he captat moments en què la convivència es complica perquè no és fàcil viure amb una persona que s’oblida de tu, d’ella, que, per moments, no sap qui és. Aquest deteriorament mental es pot observar a través d’alguns objectes que per al meu iaio s’han convertit en elements essencials com ara, els gaiatos i la seua pipeta; els mocadors de paper i l’obsessió per obrir calaixos; i, sobretot, les seues llargues estones a la cambra de bany, el lavabo que ara sembla ser el seu habitat natural. Però, tot i això, porta la felicitat darrere. Per altra banda, la meua iaia també té els seus moments de desconnexió, a la galeria, amb la radio al màxim volum, amb la laca arreglant-se els cabells. La seua mirada mostra l’estima que té pel meu iaio però també la decepció i el cansament que suposa tenir cura i compartir vida amb una persona que no la reconeix. És per això que una de les fotografies està capturada i desenfocada des del lloc on el meu iaio seu a taula observant ma iaia, per tal d’empatitzar amb el dolor dels dos, un per no recordar, per ara de vegades, l’altra per no ser recordada per qui ha estat al seu costat durant més de 60 anys.
Juntament amb la vellesa que comporta l’inexorable pas del temps, la bellesa de l’estima que es mostren i l’amor que jo els tinc és el que intente atrapar en les meus fotografies, ja que el meu propòsit no ha sigut treure’ls amb les seues millors gales o en els seus millors dies, sinó mostrar els instants que configuren la seua realitat, la seua rutina, el que és passar una estona en sa casa.
En este proyecto he querido centrarme en el espacio que ha sido su hogar, y abriros las puertas de su casa a través de las fotografías. He inmortalizado risas, amor, miradas, costumbres cotidianas que se repiten cada día desde que yo era pequeña. Pero también he capturado momentos donde la convivencia se complicaba porqué no es sencillo vivir con una persona que se olvida de ti, de ella, que, por momentos, no sabe quién es. Este deterioro mental se puede observar a través de algunos objetos que para mi abuelo se han convertido en elementos esenciales como, los bastones y su pipeta; los pañuelos de papel y la obsesión con abrir cajones; y, sobretodo, sus largas horas en el baño, que parece ser su hábitat natural. Pero, con todo eso, aún lleva la felicidad detrás. Por otra banda, mi abuela también tiene sus momentos de desconexión, a la galería, con la radio a todo volumen, con la laca haciéndose el pelo. Su mirada muestra el cariño que tiene por mi abuelo pero también la decepción y el cansancio que supone tener cura y compartir vida con una persona que no la reconoce. Es por eso que una de las fotografías está capturada y desenfocada desde el lugar donde mi abuelo se sienta en la mesa y observa a mi abuela, con tal de empatizar con el dolor de los dos, uno por no recordar, a veces por ahora, la otra por no ser recordada por quien ha estado a su lado durante más de 60 años.
Juntamente con la vejez que comporta el paso del tiempo, la belleza del cariño que se muestran y el amor que yo les tengo es lo que intento atrapar con mis fotografías, ya que mi propósito no ha sido sacarles con sus mejores mudas o en sus mejores días, sino mostrar los instantes que configuran su realidad, su rutina, lo que es pasar un rato en su casa.
Back to Top